Proteiny jsou vyrobeny různou technologií. To je důvod, proč i stejné příchutě často chutnají jinak. Výjimkou není ani hydrolyzát proteinu. Ten ve srovnání se syrovátkovým proteinem chutná lehce jinak, přestože chuť příchuť proteinu je stejná. Doporučujeme tak vyzkoušet různé druhy proteinu, než najdete ten, který vám bude nejen vyhovovat, ale také chutnat.
Co je to hydrolyzát proteinu
Jako hydrolyzát proteinu se označují proteiny, které jsou takzvaně předtrávené na menší peptidy. Právě proto je hydrolyzát proteinu nejlépe stravitelný a samotné bílkoviny se z něho skvěle vstřebávají. Označuje se také jako WPH protein. Mnoho sportovců považuje hydrolyzát díky jeho vlastnostem za nejkvalitnější a nejlepší formu proteinu.
Chcete se dozvědět víc o typech proteinů? Podívejte se na různé druhy proteinu, a jaké jsou mezi nimi rozdíly.
Syrovátkový protein a jeho chuť
Oproti hydrolyzátu (WHP) je podobně oblíbeným proteinem také syrovátkový protein (Whey protein). Syrovátkový protein je odvozený z mléka. Je podobně stravitelný a má podobné vlastnosti jako hydrolyzát, ovšem jeho chuť je jiná. Právě proto, že bílkovina je získávána z mléka, promítá se tato technologie také do chuti. Za rozdílem chuti tak stojí především technologie výroby, a hlavně výchozí surovina, ze které se protein vyrábí.
Jaký je rozdíl mezi koncentrátem, izolátem a hydrolyzátem
Jak už jsme napověděli, jedná se o různé technologie výroby a různé výchozí suroviny, ze kterých se protein vyrábí. Podle toho se typ proteinu určuje. Například syrovátkový koncentrát je nejméně zpracovaná forma proteinu. Zároveň je považován za nejméně kvalitní typ proteinu – ovšem nejchutnější. Naopak izolát je rychle stravitelný protein vhodný především po tréninku a při hubnutí nebo dietě. Nejkvalitnější je naopak hydrolyzát, který je předtrávený, a proto je nejlépe pro tělo vstřebatelný.