Jak vybrat protein bez laktózy – rady a tipy

Protein bez laktózy je vhodný pro sportovce i na hubnutí.

Podle statistiky má přibližně 20 % Čechů problém s laktózou. To ale neznamená, že se musíte vzdát proteinových výživových doplňků, řešením může být protein bez laktózy. Co přesně je laktóza a jak správně vybrat protein, když trpíte alergií nebo intolerancí laktózy?

Co je to laktóza

Laktóza patří mezi cukry, konkrétně se jedná o disacharid, který najdeme v mléce savců. Proto se také můžeme setkat s označením „mléčný cukr“. Skládá se z cukerných jednotek glukózy a galaktózy, které se v lidském těle rozštěpí na dvě samostatné složky.

O štěpení se stará enzym laktáza, kterého s naším postupujícím věkem v těle ubývá. Nejvíce laktázy najdeme u miminek, protože mateřské mléko obsahuje hodně laktózy, což mu dodává typickou sladkou chuť.

Kde najdeme laktózu?

Laktóza se přirozeně vyskytuje v mléčných produktech. Samozřejmě je to jednak v kravském mléce samotném, jednak ve výrobcích z mléka, jako jsou jogurty nebo sýry. Méně laktózy najdeme v zakysaných produktech (např. kefír) nebo v tvrdých sýrech.

V čem je laktóza zrádná? Pokud se jí potřebujete ve stravě vyhnout, musíte pečlivě pročítat etikety a pátrat nejen konkrétně po laktóze, ale také mléku, sušeném mléku nebo syrovátce. To znamená, že laktózu mohou obsahovat také polotovary, sušenky, bonbony nebo zmrzlina.

Mléčné výrobky obsahují laktózu - mléčný cukr.
Mléčné výrobky obsahují laktózu – mléčný cukr.

Problémy s laktózou

Problémy s laktózou, tedy přesněji s jejím trávením nejsou nijak ojedinělé. V úvodu jsme zmínili, že v Česku jimi trpí přibližně 20 % lidí. Toto číslo je odlišné napříč jednotlivými zeměmi – například v Dánsku mají nějaké problémy s laktózou asi 4 % obyvatel, v Japonsku se udává až 97 %!

Problémy s laktózou mohou být hned dvojího typu – intolerance laktózy a alergie na laktózu. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy se vyskytuje častěji než alergie. Je to metabolický problém, kdy našemu organismu chybí laktáza, tedy trávicí enzym, který se postará o štěpení laktózy. Intolerance laktózy se projevuje nejčastěji

  • nadměrnou plynatostí,
  • bolestmi břicha a křečemi,
  • průjmem.

Tyto příznaky se dostavují přibližně půl hodiny po konzumaci nadměrného množství laktózy a odeznívají během několika hodin. V některých případech ale mohou přetrvávat i několik dní.

Řešením pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, je omezení konzumace mléčných výrobků. Štěpícího enzymu laktáza můžeme mít každý rozdílné množství, takže někteří lidé s intolerancí mohou mléčné výrobky v omezené míře zařadit do jídelníčku.

Problémy s laktózou
Problémy s laktózou mohou být dvojího typu – intolerance nebo alergie.

Alergie na laktózu

Oproti tomu je alergie na laktózu (nesprávně nazývaná také jako alergie na mléko) reakcí imunitního systému. Příznaky alergie na laktózu bývají podobné jako intolerance, ale intenzivnější. Kromě toho se mohou objevit také

  • dýchací potíže (dušnost, kašel),
  • kopřivka nebo ekzém,
  • hlen ve stolici,
  • zvracení.

Řešení pro ty, kteří mají alergii na mléko, je potom tzv. bezmléčná dieta, kdy z jídelníčku vyřadíte všechny mléčné produkty.

Jak poznat protein bez laktózy

Alergie na laktózu ani intolerance laktózy ale nejsou zásadní překážkou pro zdravý životní styl nebo cvičení. Dokonce si můžete dopřát i některé druhy proteinu, které patří k nejpopulárnějším doplňkům sportovní výživy. Stačí si jen vybrat protein s nízkým obsahem laktózy. Ty poznáte spolehlivě především podle označení „bez laktózy“, „laktose free“ nebo „lactofree“.

Kvalitní protein bez laktózy vám navíc poskytne stejné výhody proteinu, jako druhy proteinů, které laktózu obsahují. Bezlaktózový protein tedy

  • doplní bílkoviny do vašeho jídelníčku,
  • pomůže vám s budováním svalové hmoty,
  • podpoří regeneraci unaveného svalstva po tréninku,
  • dodá energii a příjemně zasytí,
  • posílí váš imunitní systém.

Účinné bezlaktózové proteiny

Laktóza je sacharid obsažený v mléce, takže nejjednodušším způsobem, jak si vybrat protein bez laktózy, je spolehnout se na proteiny pro vegetariány nebo vegany. Ty mají rostlinný původ, takže jsou skvělou volbou, pokud sháníte bezlaktózový protein.

  • Velmi populární je sójový protein, který je vhodný především pro regeneraci po tréninku. Jeho velkou výhodou je to, že obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, což může být u rostlinných zdrojů proteinů problém.
  • Rýžový protein patří mezi velmi snadno stravitelné bílkoviny, je hypoalergenní a nedráždí žaludek. Zároveň skvěle chutná, což může být u některých proteinů bez laktózy problém.
  • Skvělou volbou především jako protein pro sportovce je také hrachový protein, který účinně pomáhá s regenerací unaveného svalstva. Tento bezlaktózový protein rovněž příjemně zasytí a dobře chutná.
  • Vaječný protein sice není rostlinného původu, ale také jej můžeme zařadit mezi účinné bezlaktózové proteiny. Obsahuje kompletní spektrum aminokyselin a kromě toho, že jde o protein bez laktózy, tak je vhodný také pro ty, kteří se potýkají s nesnášenlivostí sóji.
  • Podobně je na tom také hovězí protein. Tento kvalitní protein bez laktózy sice není vhodnou volbou pro vegany, ale je velmi dobře vstřebatelný a dokáže pokrýt celé spektrum aminokyselin. Nevýhodou je jeho cena, proto se s ním nesetkáváme tak často.

Syrovátkový protein bez laktózy

Syrovátkové proteiny jsou vůbec nejoblíbenějším zdrojem proteinů pro sportovce. Vyrábějí se ze syrovátky, která vzniká při zpracování mléčných výrobků. Vzhledem k procesu zpracování proteinu pak můžeme i produkty ze syrovátky označit za proteiny s nízkým obsahem laktózy. Syrovátkový protein však není v žádném případě vhodný pro ty, kteří trpí alergií na laktózu a už malé množství by jim mohlo způsobit zdravotní potíže.

  • Pokud máte problémy s laktózou, je nejméně vhodný syrovátkový koncentrát, který rozhodně nemůžeme označit za bezlaktózový protein. Syrovátkový koncentrát obsahuje dokonce 4 – 6 g laktózy na 100 g proteinového prášku. 
  • O něco lépe je na tom syrovátkový protein izolát, který obsahuje průměrně 2 g laktózy na 100 g produktu.
  • Pokud chcete syrovátkový protein a zároveň protein bez laktózy, sáhněte po syrovátkovém hydrolyzátu. Nejlépe v případě, že je tento hydro protein vyráběný ze syrovátkového izolátu. Takový hydrolyzát proteinu obsahuje pouze minimální množství laktózy, takže je vhodný i pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy.

Mezi druhy proteinu vyráběné z mléka patří i kasein. Ten dokáže skvěle zasytit a pomůže s regenerací po tréninku, ale jako protein bez laktózy se rozhodně nehodí.

Syrovátkový protein po cvičení
Některé druhy syrovátkových proteinů obsahují jen malé množství laktózy.

Kvalitní protein bez laktózy ozvláštní jídelníček

Proteiny by měly být podstatnou součástí stravy nás všech, nejen kulturistů, fitness nadšenců a dalších aktivních sportovců. Důležité jsou proteiny pro seniory a bílkoviny vám pomohou také snadněji zhubnout. Zařadit potraviny bohaté na proteiny je zkrátka dobrý nápad.

Bezlaktózový protein můžete do jídelníčku zařadit také v podobě chutných jídel Ketofit. Jsou určena pro keto dietu, se kterou můžete snadno a rychle zhubnout přebytečné kilogramy, ale pochutnají si na nich i ti, které nadváha netrápí. 

Mezi nejoblíbenější proteinová jídla bez laktózy od Ketofit patří


Shrnutí: Jak vybrat protein bez laktózy?

  • Laktóza je disacharid, který najdeme v mléce všech savců. Pomocí enzymu laktáza se štěpí na glukózu a galaktózu.
  • Mnoho lidí může mít problémy s laktózou, které se projevují jako alergie na laktózu nebo laktózová intolerance.
  • Jako protein bez laktózy mohou fungovat proteiny rostlinného původu ( např. sójový, hrachový nebo rýžový protein), ale i některé živočišné proteiny – především vaječný nebo hovězí protein.
  • Mezi proteiny s nízkým obsahem laktózy můžeme zařadit i oblíbený syrovátkový protein, především ve formě hydro proteinu (hydrolyzát proteinu nebo syrovátkový hydrolyzát).
  • Účinné bezlaktózové proteiny obsahují i jídla Ketofit, která jsou určena pro keto dietu a snadné hubnutí, ale pochutná si na nich celá rodina.

Eva Procházková
Autor článku
Eva Procházková Zdravý životní styl, vaření a výživa - to jsou moje oblíbená témata v práci i v životě.