Cuketové bramboráky – rychlý recept plný proteinů

Cuketové bramboráky plné proteinů
Doba připravy
25 minut
Počet porcí
1
Kuchyně
česká

Nutriční hodnoty

172 kcal
Energie
4 g
Tuky
13 g
Sacharidy
17 g
Bílkoviny

Bramboráky patří v české kuchyni k nejoblíbenějším receptům. Pokud ale chcete jíst zdravě nebo držíte dietu, nebudou tyto placky patřit k doporučovaným jídlu. Co se ale stane, když vyměníte brambory za cuketu a vynecháte mouku? Vyzkoušejte jednoduchý recept na cuketové bramboráky.

Ingredience, postup

  • 700 g cukety
  • 1 vaječný bílek
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • majoránka a drcený kmín dle chuti - nemusí být
  • 32 g proteinové omelety česnekové KetoFit
  • 5 g Fit psyllium KetoFit
1

Do mísy nastrouháme najemno cuketu. Posolíme, necháme pár minut odpočinout a slijeme přebytečnou tekutinu.

2

Přidáme vaječný bílek, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Můžeme také dochutit majoránkou a kmínem. Nakonec do těsta přidáme odměřené množství proteinové česnekové omelety KetoFit a Fit psyllia KetoFit.

3

Vše dobře promícháme a smažíme po obou stranách dozlatova. Z toho množství těsta připravíme dva větší cuketové bramboráky nebo šest menších placiček.

Proč je cuketa tak oblíbená?

V českých kuchyních se cuketa stala populární především v 80. letech a dnes se k ní s velkou slávou opět vracíme. Je skvělou přísadou do nízkosacharidových jídel a můžeme ji zařadit mezi nejzdravější druhy zeleniny.

Je z více než 90 % tvořena vodou, ale najdeme v ní také velké množství draslíku, hořčíku nebo vitamínu C. Nemá skoro žádné kalorie, ale za to spoustu vlákniny, takže je příjemně sytá a pozitivně ovlivňuje zažívání. Můžeme ji také zařadit mezi jídla s vysokým obsahem proteinu, takže se vám bude hodit třeba v době, kdy chcete zhubnout 5 kg. Navíc v sezóně stojí doslova pár korun.

Další cuketové low carb recepty

Postup na přípravu cuketových bramboráků je tak jednoduchý, že vás možná nalákaly na další recepty s cuketou. Rozhodně se do toho pusťte! Cuketu můžete použít do sladkých i slaných receptů a vykouzlíte s ní množství nízkosacharidových jídel. Vyzkoušejte třeba tyto:

  • Ratatouille jsou francouzská klasika, ve které najdete nejen cuketu, ale také rajčata a lilek. Vše dochuťte středomořskými bylinkami, solí a pepřem a zapékejte v troubě.
  • Plněná cuketa je stejně jednoduchá jako recept na cuketové bramboráky. Stačí cuketu podélně rozkrojit, vydlabat a naplnit podle vlastní chuti.

Cuketové špagety jednoduše vytvoříte pomocí spiralizéru nebo škrabky na brambory. Tento low carb recept si oblíbili také příznivci raw stravování, protože cukety můžeme jíst i za syrova. Cuketové špagety můžete doplnit jakoukoliv oblíbenou omáčkou, vyzkoušejte např. rajčatovou keto omáčku.


Další proteinové recepty