Kedlubny jsou často podceňovaná zelenina, přitom jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Kedlubnová pomazánka může být skvělým ozvláštněním jídelníčku a díky tvarohu patří mezi jídla s vysokým obsahem proteinů, což z ní dělá opravdový fitness recept.
Kedlubnová pomazánka plná vitamínů
Existuje mnoho druhů kedluben, které se liší způsobem pěstování i velikostí bulvy. Jedno však mají všechny společné – patří mezi nejzdravější zeleninu s vysokým obsahem vitamínů i minerálních látek. Ve 100 g kedlubny je obsaženo až 60 mg vitamínu C, obsahuje také vitamíny skupiny B nebo vitamin A.
Kromě toho v kedlubnách najdeme také vápník (hlavně v mladých listech, které se taky hodí k jídlu), selen, zinek, železo nebo jód. Kedlubny dokonce působí preventivně proti rakovině, konkrétně rakovině tlustého střeva, vaječníků nebo prostaty. Zlepšuje také trávení a pozitivně ovlivňují činnost žlučníku.
Co s kedlubnou v kuchyni – tipy na další proteinové recepty
Na kedlubně si nejčastěji pochutnáváme v syrovém stavu, díky své šťavnatosti je oblíbená i u dětí. Její využití v kuchyni je však mnohem širší. Nastrouhanou kedlubnu můžeme použít do salátů, z listů lze připravit chutné kedlubnové zelí.
Díky tvarohu je kedlubnová pomazánka skvělým proteinovým jídlem, které se hodí nejen na svačinu, ale zabodujete s ním i na party. Dalším jídlem s vysokým obsahem proteinů je kedlubnový salát se šunkou a sýrem cottage, ochucený bílým jogurtem a hořčicí. Dušené kedlubny zase představují super low carb alternativu k přílohám z brambor.