Bramboráky patří v české kuchyni k nejoblíbenějším receptům. Pokud ale chcete jíst zdravě nebo držíte dietu, nebudou tyto placky patřit k doporučovaným jídlu. Co se ale stane, když vyměníte brambory za cuketu a vynecháte mouku? Vyzkoušejte jednoduchý recept na cuketové bramboráky.
Proč je cuketa tak oblíbená?
V českých kuchyních se cuketa stala populární především v 80. letech a dnes se k ní s velkou slávou opět vracíme. Je skvělou přísadou do nízkosacharidových jídel a můžeme ji zařadit mezi nejzdravější druhy zeleniny.
Je z více než 90 % tvořena vodou, ale najdeme v ní také velké množství draslíku, hořčíku nebo vitamínu C. Nemá skoro žádné kalorie, ale za to spoustu vlákniny, takže je příjemně sytá a pozitivně ovlivňuje zažívání. Můžeme ji také zařadit mezi jídla s vysokým obsahem proteinu, takže se vám bude hodit třeba v době, kdy chcete zhubnout 5 kg. Navíc v sezóně stojí doslova pár korun.
Další cuketové low carb recepty
Postup na přípravu cuketových bramboráků je tak jednoduchý, že vás možná nalákaly na další recepty s cuketou. Rozhodně se do toho pusťte! Cuketu můžete použít do sladkých i slaných receptů a vykouzlíte s ní množství nízkosacharidových jídel. Vyzkoušejte třeba tyto:
- Ratatouille jsou francouzská klasika, ve které najdete nejen cuketu, ale také rajčata a lilek. Vše dochuťte středomořskými bylinkami, solí a pepřem a zapékejte v troubě.
- Plněná cuketa je stejně jednoduchá jako recept na cuketové bramboráky. Stačí cuketu podélně rozkrojit, vydlabat a naplnit podle vlastní chuti.
Cuketové špagety jednoduše vytvoříte pomocí spiralizéru nebo škrabky na brambory. Tento low carb recept si oblíbili také příznivci raw stravování, protože cukety můžeme jíst i za syrova. Cuketové špagety můžete doplnit jakoukoliv oblíbenou omáčkou, vyzkoušejte např. rajčatovou keto omáčku.