Většina z nás dopřeje kapra maximálně jednou ročně o Vánocích v podobě smaženého řízku, ale této sladkovodní rybě bychom měli dát šanci i při jiných příležitostech. Kapr na bylinkách představuje skvělé dietní jídlo, které zabere jen pár minut.

Většina z nás dopřeje kapra maximálně jednou ročně o Vánocích v podobě smaženého řízku, ale této sladkovodní rybě bychom měli dát šanci i při jiných příležitostech. Kapr na bylinkách představuje skvělé dietní jídlo, které zabere jen pár minut.
Na pánvi rozehřejeme olej a kapří špalíky postupně orestujeme ze všech stran.
Nakonec zalijeme vývarem, přidáme bylinky a dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut.
Lékaři a výživoví specialisté radí zařazovat ryby do jídelníčku aspoň dvakrát týdně. Pravdou ale je, že to dělá málokdo. Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, většina z nich patří mezi méně tučná masa a navíc obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin. Ty působí na lidský organismus antioxidačně, jsou také vzpruhou pro naše srdce a cévy.
V kuchyni oceníme také to, že díky rybám vykouzlíme jídlo s vysokým obsahem proteinů doslova za pár minut – postup na přípravu kapra na bylinkách je toho důkazem. Ryby můžeme nejen restovat, ale skvělé jsou i pečené nebo grilované. Kdo si vaření užívá, může zkusit pošírovanou rybu (příprava v tekutině pod bodem varu), která si díky pomalejší přípravě zachovává velké množství prospěšných živin.
Používání bylinek je skvělý způsob, jak dát nejen dietním receptům pokaždé trochu jinou chuť. Bazalka nás jednoduše přenese do Itálie, provensálské bylinky do Francie, bobkový list a jalovec zase dodají pokrmu nádech lesa. Vše záleží jen na vaší fantazii.
K rybám se obecně hodí jemnější bylinky, které nepřebijí jejich chuť. Překvapivě dobře funguje se sladkovodními rybami petržel nebo rozmarýn. Ten patří spolu s šalvějí k chuťově výraznějšímu koření, je tedy potřeba dát si pozor, aby bylinky nepřebily chuť ryby. Mořské ryby si velmi dobře rozumí s provensálským kořením, vyzkoušet můžete i estragon nebo štuplavější fenykl. Díky použití různých druhů bylinek tak z jednoho druhu ryby vykouzlíte hned několik skvělých jídel s vysokým obsahem proteinů.