Kuřecí prsa na kari – zdravý recept plný proteinů

Kuřecí prsa na kari
Doba připravy
40 minut
Počet porcí
1
Kuchyně
indická
Hodnocení
(3x)

Nutriční hodnoty

248 kcal
Energie
11.44 g
Tuky
9.24 g
Sacharidy
28 g
Bílkoviny

Kuřecí maso je velmi rychlé na přípravu, takže se skvěle hodí, když nemáte mnoho času na vaření. Recept na kuřecí prsa na kari ocení i ti, kteří mají rádi pikantní chutě a postup na jeho přípravu zabere jen 20 minut.

Ingredience, postup

  • 100 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 30 ml (2 lžíce) smetany na vaření
  • 1 lžička oleje
  • pepř, sůl
  • kari koření
  • kmín - římský nebo obyčejný
1

Cibulku nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji dozlatova.

2

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky nebo na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme k cibulce a orestujeme. Přidáme kari koření a kmín a necháme chvíli na pánvičce rozvonět.

3

Na konec přidáme smetanu a necháme chvíli prohřát.

Recept na kuřecí prsa na kari plný bílkovin

Kuřecí maso patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny – 100 g kuřecích prsou obsahuje přibližně 20 g bílkovin. Zároveň patří kuře mezi málo tučná masa, proto je velmi oblíbené v dietních receptech. Pokud bychom ale chtěli změnu, není problém v receptu na kuřecí prsa na kari zaměnit kuřecí maso třeba za vepřové nebo hovězí, jen počítejte s delší dobou vaření.

Abychom získali opravdu proteinový recept, je důležité zamyslet se i nad přílohou. Běžně se v postupu na kuřecí prsa na kari objevuje jako příloha rýže, která ale obsahuje velké množství sacharidů. Můžete ji vyměnit za proteinové těstoviny Keto Risoni, které rýži připomínají jen tvarem, ale na rozdíl od ní jsou plné bílkovin. Jako přílohu si můžete dát třeba také dušenou brokolici nebo květákovou rýži.

Odkud pochází kari

Kari je pokrm pocházející z Indie, odkud se díky Britům rozšířilo postupně do celého světa. Slavné kari koření je vlastně směsí různých druhů koření, najdeme tady například kurkumu, římský kmín, zázvor, koriandr, chilli, hřebíček nebo muškátový květ. Pokud vás indická kuchyně baví, můžete si namíchat vlastní směs přesně podle svojí chuti. Chcete-li se autentické chuti Indie přiblížit ještě víc, vyměňte smetanu za kokosové mléko, které dodá receptu příjemně krémovou konzistenci.

Kari je vlastně takové indické jídlo z jednoho hrnce, které nabízí nespočet chuťových možností. Proteinový recept získáme třeba tak, že maso nahradíme luštěninami. Oblíbená je cizrna, která má příjemně oříškovou chuť, nebo různé druhy čočky, jejichž velkou předností je to, že se nemusí předem namáčet a jsou rychlé hotové. Kromě toho můžeme do dietního receptu schovat i spoustu zeleniny, která nahradí maso. Vhodná je dýně, ale také květák, lilek, baby špenát nebo brambory. Tento vegetariánský low carb recept si jistě oblíbí i nejeden masožravec.


Další proteinové recepty