Kedlubny jsou často podceňovaná zelenina, přitom jejich využití v kuchyni je opravdu široké. Kedlubnová pomazánka může být skvělým ozvláštněním jídelníčku a díky tvarohu patří mezi jídla s vysokým obsahem proteinů, což z ní dělá opravdový fitness recept.
Kedlubnová pomazánka – super jednoduché proteinové jídlo
Nutriční hodnoty
Ingredience, postup
- 100 g kedlubny
- 100 g polotučného tvarohu z vaničky
- 20 g eidamu 20%
- sladidlo stévie – nemusí být
- sůl, pepř, chilli
- 1 lžička hořčice
Kedlubnu a sýr nastrouháme najemno.
Smícháme s tvarohem, okořeníme podle chuti. Můžeme přisladit stévií nebo přidat lžičku hořčice.
Kedlubnovou pomazánku můžeme namazat na pečivo, na krekry nebo na plátky salátové okurky. Skvělou přílohou jsou také slané proteinové Keto tyčinky s kmínem.
Kedlubnová pomazánka plná vitamínů
Existuje mnoho druhů kedluben, které se liší způsobem pěstování i velikostí bulvy. Jedno však mají všechny společné – patří mezi nejzdravější zeleninu s vysokým obsahem vitamínů i minerálních látek. Ve 100 g kedlubny je obsaženo až 60 mg vitamínu C, obsahuje také vitamíny skupiny B nebo vitamin A.
Kromě toho v kedlubnách najdeme také vápník (hlavně v mladých listech, které se taky hodí k jídlu), selen, zinek, železo nebo jód. Kedlubny dokonce působí preventivně proti rakovině, konkrétně rakovině tlustého střeva, vaječníků nebo prostaty. Zlepšuje také trávení a pozitivně ovlivňují činnost žlučníku.
Co s kedlubnou v kuchyni – tipy na další proteinové recepty
Na kedlubně si nejčastěji pochutnáváme v syrovém stavu, díky své šťavnatosti je oblíbená i u dětí. Její využití v kuchyni je však mnohem širší. Nastrouhanou kedlubnu můžeme použít do salátů, z listů lze připravit chutné kedlubnové zelí.
Díky tvarohu je kedlubnová pomazánka skvělým proteinovým jídlem, které se hodí nejen na svačinu, ale zabodujete s ním i na party. Dalším jídlem s vysokým obsahem proteinů je kedlubnový salát se šunkou a sýrem cottage, ochucený bílým jogurtem a hořčicí. Dušené kedlubny zase představují super low carb alternativu k přílohám z brambor.