Placky na všechny způsoby patří mezi oblíbené recepty české kuchyně. Jejich předností je jednoduchá a rychlá příprava, ale i to, že do nich můžete snadno schovat skoro jakoukoliv zeleninu. Když do receptu zapracujete i proteiny, dostanete skvělé fitness jídlo plné živin a chuti.
Řepové placky – snadné dietní jídlo
Nutriční hodnoty
Ingredience, postup
- 200 g předvařené nebo pečené červené řepy
- 2 vaječné bílky
- 2 odměrky omelety Ketofit podle vlastního výběru (např. česneková nebo slaninová)
- 5 g kypřícího prášku
- 5 g lahůdkového droždí
Červenou řepu nastrouhejte nahrubo. Doporučujeme použít rukavice, abyste se vyvarovali výrazného zbarvení rukou.
Do nastrouhané řepy přidejte ostatní ingredience a důkladně zamíchejte. Podle chuti můžete přidat sůl, pepř nebo oblíbené bylinky.
Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte placičky. Pečte na 190 °C přibližně 25 minut.
Tajemství červené řepy
Mnoho lidí získalo negativní vztah k červené řepě už ve školní jídelně, kde ji často servírovali sterilovanou ve sladkokyselém nálevu. To ale není úprava, která by červené řepě slušela. Nejvíce chuti z ní získáte, když ji zabalíte do alobalu a upečete v troubě do měkka. Takto připravenou ji můžete použít do salátů, do polévek i jako součást hlavního chodu.
Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, najdeme v ní vitamíny B a C, hořčík, draslík, zinek, vápník, sodík a mnoho dalších tělu prospěšných látek. Díky tomu funguje jako prevence proti vzniku rakoviny trávicího traktu, má pozitivní účinky na kardiovaskulární systém a na činnost mozku. Červená řepa je také známá pro své detoxikační účinky. Zároveň obsahuje málo kalorií, takže se skvěle hodí do všech dietních receptů.
Co dalšího schováte do placek
Tento jednoduchý recept na řepové placky přímo svádí k nejrůznějším obměnám. V české kuchyni patří k nejoblíbenější jídlům bramboráky, ze Slovenska zase pochází populární lokše, tedy placky z těsta z vařených brambor. I tyto pokrmy se však dají připravit jako dietní recept s menším množství sacharidů, stačí nahradit brambory za jinou zeleninu. Jakou zeleninu jednoduše schováte do placek?
- Skvělá je nastrouhaná cuketa, kterou můžete kombinovat s mrkví.
- Vyzkoušejte také špenátové placky ze sekaného špenátu nebo špenátového protlaku.
- Oblíbené jsou tzv. zelňáky, tedy placky z čerstvého bílého nebo červeného zelí.
- A nesmíme zapomenout ani na oblíbené květákové placičky (květák můžete zaměnit i za brokolici).
Zeleninové placky patří mezi oblíbené dietní recepty, ale často v nich mohou chybět bílkoviny. Řešení je však velmi jednoduché – stejně jako v receptu na řepové placky přidejte do těsta proteinový prášek nebo směs na přípravu proteinové omelety od Ketofit. Díky tomu získáte opravdové fitness jídlo, které si můžete vzít třeba s sebou do práce nebo na výlet.