Zeleninová jídla jsou skvělý způsob, jak dodat svému tělu nenásilně dostatek vitamínů a minerálních látech. Jediným úskalím těchto vegetariánských receptů může být nedostatek proteinů. Když zrovna nemáte chuť na luštěniny, jsou vejce skvělým způsobem, jak bílkoviny doplnit. Špenát s vajíčkem je navíc hotový doslova během pár minut.
Zapečený špenát s vajíčkem a cuketou – zeleninový recept plný proteinů
Nutriční hodnoty
Ingredience, postup
- 200 g listového špenátu
- 200 g cukety
- 3 bílky
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 lžička másla
- sůl a pepř
Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli.
Cuketu nakrájejte na kostky a společně se špenátem promíchejte na pánvi s cibulí, osolte a opepřete. Přidejte lisovaný česnek.
Zeleninovou směs dejte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, přidejte rozšlehané bílky a pečte při 180 °C asi 30 minut.
Špenát je pro fitness recepty výborná volba
Špenát do jídelníčku většina z nás nezařazuje příliš často, což je ale velká škoda. Obsahuje totiž množství vitamínů, také železo, vápník a kyselinu listovou, která je nezbytná pro růst tkání, včetně svalové hmoty. Špenát je také skvělým zdrojem bílkovin, proto je skvělou surovinou pro fitness a dietní recepty.
Mnoho lidí si stále připravuje především špenátový protlak jako ze školní jídelny, ale recept na zapečený špenát s vajíčkem a cuketou vás jistě přesvědčí o tom, že z něj během pár minut snadno připravíte chutné jídlo s vysokým obsahem proteinů. Listový špenát také můžete jíst za syrova jako salát – skvělý je třeba s medovo-hořčičnou zálivkou.
Další zdroje proteinů pro vegetariány
Pokud dáváte v jídelníčku přednost rostlinné stravě, může pro vás být občas oříšek vymýšlet stále nové fitness recepty a proteinová jídla. Zachránit vás může nejen špenát nebo vejce, ale i další proteiny pro vegetariány a vegany. Tady řadíme především luštěniny, různé druhy obilovin nebo produkty ze sóji.
Za vyzkoušení stojí i rostlinné proteiny v podobě oblíbených proteinových prášků. Můžete je využít nejen pro přípravu proteinových nápojů, ale také při vaření jako součást smoothie, obilných kaší nebo dezertů.