Zapečený špenát s vajíčkem a cuketou – zeleninový recept plný proteinů

Zapečený špenát s vajíčkem a cuketou
Doba připravy
45 minut
Počet porcí
1
Kuchyně
česká
Hodnocení
(9x)

Nutriční hodnoty

164 kcal
Energie
9.3 g
Tuky
9.3 g
Sacharidy
12.4 g
Bílkoviny

Zeleninová jídla jsou skvělý způsob, jak dodat svému tělu nenásilně dostatek vitamínů a minerálních látech. Jediným úskalím těchto vegetariánských receptů může být nedostatek proteinů. Když zrovna nemáte chuť na luštěniny, jsou vejce skvělým způsobem, jak bílkoviny doplnit. Špenát s vajíčkem je navíc hotový doslova během pár minut.

Ingredience, postup

  • 200 g listového špenátu
  • 200 g cukety
  • 3 bílky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 lžička másla
  • sůl a pepř
1

Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli.

2

Cuketu nakrájejte na kostky a společně se špenátem promíchejte na pánvi s cibulí, osolte a opepřete. Přidejte lisovaný česnek.

3

Zeleninovou směs dejte do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, přidejte rozšlehané bílky a pečte při 180 °C asi 30 minut.

Špenát je pro fitness recepty výborná volba

Špenát do jídelníčku většina z nás nezařazuje příliš často, což je ale velká škoda. Obsahuje totiž množství vitamínů, také železo, vápník a kyselinu listovou, která je nezbytná pro růst tkání, včetně svalové hmoty. Špenát je také skvělým zdrojem bílkovin, proto je skvělou surovinou pro fitness a dietní recepty.

Mnoho lidí si stále připravuje především špenátový protlak jako ze školní jídelny, ale recept na zapečený špenát s vajíčkem a cuketou vás jistě přesvědčí o tom, že z něj během pár minut snadno připravíte chutné jídlo s vysokým obsahem proteinů. Listový špenát také můžete jíst za syrova jako salát – skvělý je třeba s medovo-hořčičnou zálivkou.

Další zdroje proteinů pro vegetariány

Pokud dáváte v jídelníčku přednost rostlinné stravě, může pro vás být občas oříšek vymýšlet stále nové fitness recepty a proteinová jídla. Zachránit vás může nejen špenát nebo vejce, ale i další proteiny pro vegetariány a vegany. Tady řadíme především luštěniny, různé druhy obilovin nebo produkty ze sóji.

Za vyzkoušení stojí i rostlinné proteiny v podobě oblíbených proteinových prášků. Můžete je využít nejen pro přípravu proteinových nápojů, ale také při vaření jako součást smoothie, obilných kaší nebo dezertů.


Další proteinové recepty