Potřebujete rychlou večeři plnou proteinů? Příprava plněného lilku zabere jen pár minut a dodá vám pořádnou porci bílkovin třeba po tréninku. Navíc do zapečeného lilku můžete snadno schovat také unavené zbytky zeleniny.
Zapečený plněný lilek s tuňákem – chutný fitness recept
Nutriční hodnoty
Ingredience, postup
- 1 menší lilek
- 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 cibule
- 1 rajče
- 1 stroužek česneku
- 20 g sýra eidam 30 %
- 1 chilli paprička nebo špetka chilli podle chuti
- sůl, pepř
Lilek podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Dužinu částečně vydlabeme a nakrájíme na kostičky.
Lilky osolíme a dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Samotné lilky vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut při 200 °C.
Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme na drobno, rajčata nakrájíme na větší kousky.
V pánvi rozehřejme olej, cibulku necháme zesklovatět. Přidáme, nakrájenou dužinu z lilku, česnek a chilli papričku a chvíli vše restujeme. Nakonec přidáme tuňáka a rajčata. Dochutíme solí a pepřem.
Předpečený lilek naplníme připravenou směsí, posypeme sýrem a pečeme ještě 10 minut při 180 °C.
Ryby do jídelníčku zařaďte alespoň dvakrát týdně
Ryby jsou nedílnou součástí mnoha světových kuchyní, ale v našich končinách je nekonzumujeme tak často, jak bychom měli. Přitom jsou především mořské ryby skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které upravují hladinu cholesterolu v krvi. V rybách najdeme také množství vitamínu A a D nebo jódu. V neposlední řadě jsou ryby zdrojem kvalitních proteinů.
Ať už si vyberete mořské nebo sladkovodní ryby, snadno z nich připravíte spoustu chutných dietních receptů, které máte na stole doslova za pár minut. Ryby do jídelníčku můžeme zařadit také v podobě polévek nebo pomazánek, které jsou zábavné a stejně jako třeba kapr na bylinkách dodají porci bílkovin.
Zapečený lilek nabízí mnoho chuťových variací
Důležité v naší stravě nejsou jen proteiny, ale v jídelníčku bychom měli mít také dostatek zeleniny. Lilek si spojujeme především s balkánskou kuchyní, ale je také tradiční součástí francouzských nebo španělských receptů. Lilek konzumujte vždy tepelně upravený, syrový je takřka nepoživatelný.
Stejně jako zapečená cuketa i recept na zapečený plněný lilek nabízí mnoho způsobů, jak si během pár minut připravit jídlo s vysokým obsahem proteinu.
- Lilek můžete naplnit také mletým masem, paprikami a okořenit římským kmínem.
- Vyzkoušejte také směs s luštěninami, které jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.
- Do zapečeného lilku snadno schováte i zbytky pečeného kuřete nebo jiného masa.
- Experimentujte také s různými druhy sýrů, vyzkoušejte mozzarellu nebo parmazán.