Zapečený plněný lilek s tuňákem – chutný fitness recept

Zapečený lilek s tuňákem
Doba připravy
60 minut
Počet porcí
1
Kuchyně
česká
Hodnocení
(5x)

Nutriční hodnoty

243.5 kcal
Energie
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
28 g
Bílkoviny

Potřebujete rychlou večeři plnou proteinů? Příprava plněného lilku zabere jen pár minut a dodá vám pořádnou porci bílkovin třeba po tréninku. Navíc do zapečeného lilku můžete snadno schovat také unavené zbytky zeleniny.

Ingredience, postup

  • 1 menší lilek
  • 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g sýra eidam 30 %
  • 1 chilli paprička nebo špetka chilli podle chuti
  • sůl, pepř
1

Lilek podélně rozkrojíme na 2 poloviny. Dužinu částečně vydlabeme a nakrájíme na kostičky.

2

Lilky osolíme a dáme do zapékací mísy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Samotné lilky vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut při 200 °C.

3

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme na drobno, rajčata nakrájíme na větší kousky.

4

V pánvi rozehřejme olej, cibulku necháme zesklovatět. Přidáme, nakrájenou dužinu z lilku, česnek a chilli papričku a chvíli vše restujeme. Nakonec přidáme tuňáka a rajčata. Dochutíme solí a pepřem.

5

Předpečený lilek naplníme připravenou směsí, posypeme sýrem a pečeme ještě 10 minut při 180 °C.

Ryby do jídelníčku zařaďte alespoň dvakrát týdně

Ryby jsou nedílnou součástí mnoha světových kuchyní, ale v našich končinách je nekonzumujeme tak často, jak bychom měli. Přitom jsou především mořské ryby skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které upravují hladinu cholesterolu v krvi. V rybách najdeme také množství vitamínu A a D nebo jódu. V neposlední řadě jsou ryby zdrojem kvalitních proteinů.

Ať už si vyberete mořské nebo sladkovodní ryby, snadno z nich připravíte spoustu chutných dietních receptů, které máte na stole doslova za pár minut. Ryby do jídelníčku můžeme zařadit také v podobě polévek nebo pomazánek, které jsou zábavné a stejně jako třeba kapr na bylinkách dodají porci bílkovin.

Zapečený lilek nabízí mnoho chuťových variací

Důležité v naší stravě nejsou jen proteiny, ale v jídelníčku bychom měli mít také dostatek zeleniny. Lilek si spojujeme především s balkánskou kuchyní, ale je také tradiční součástí francouzských nebo španělských receptů. Lilek konzumujte vždy tepelně upravený, syrový je takřka nepoživatelný.

Stejně jako zapečená cuketa i recept na zapečený plněný lilek nabízí mnoho způsobů, jak si během pár minut připravit jídlo s vysokým obsahem proteinu.

  • Lilek můžete naplnit také mletým masem, paprikami a okořenit římským kmínem.
  • Vyzkoušejte také směs s luštěninami, které jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin.
  • Do zapečeného lilku snadno schováte i zbytky pečeného kuřete nebo jiného masa.
  • Experimentujte také s různými druhy sýrů, vyzkoušejte mozzarellu nebo parmazán.

Další proteinové recepty